Möten
Medlemmar

3 december 2016 hade Arbetarbladet en artikel införd, som återges här nedan:

Lions i världen fyller 100 år. Klubbarna i Gävle kommun visar under jubileumsåret upp sig lite extra.

Målet är att samla in pengar som oavkortat går till hjälp både i Sverige och andra länder. Ett exempel är gåvor till barn på ett barnhem i Jurmala.

Marianne Wallén, Marie Johansson och Bruno Ahlqvist på Stortorget, en plats där Lionsklubbarna brukar samla in pengar och visa upp sig.

Insamlingen görs av Lions Club Gävle med 37 medlemmar. Presidenten Marie Johansson berättar att de fattiga barnen barnen på det lettländska barnhemmet gör extra stora ögon när de får nya saker.

-Vi fick ihop två stora kartonger från en lokal idrottsförening i Gävle. Barnen i föreningen tyckte inte om modellen på vinterfodrade byxor och jackor. Det var typ skidbyxa och skidjacka. Barnen på barnhemmet var helt saliga, det var nytt, säger Marie Johansson.

-De har väl aldrig haft ett ett nytt klädesplagg, inflikar Bruno Ahlqvist, avgående president i Lions Gävle Norra.

Även Lions Club Gävle Ankaret, som är en kvinnoklubb,träffar regelbundet de som man hjälper. Bland annat har man lämnar julgåvor med mat, frukt och julklappar till familjer i Gävle som har det knapert.

-Man tas emot väldigt positivt. Jag har följt en invandrarfamilj i flera år. Jag har hjälpt dem griljera skinka och varit hos dem. När vi kom dit låg det tre julklappar under granen och de var tre i familjen. Det säger något om hur de hade det.

Hur viktigt är det för din julglädje att du kan hjälpa andra?

-Ja, jag är ju socialarbetare av hävd så det är klart att det gör skillnad när man kan hjälpa folk.

Bruno Ahlqvist och Marianne Wallén känner båda stor tillfredsställelse med att hjälpa andra människor.

Under fyra-fem år har Lions i Gävle Norra sett till så att skolbarn från familjer i Gävle som har det det sämre ställt får glasögon. Lions engagemang kring glasögonen har nu upphört eftersom regeringen bestämt att landstinget elleer regionen skall stå för kostnaden.

-Vi har följt upp hur det nu funkar i Region Gävleborg, och sorry, det funkar dåligt, konstaterar Bruno Ahlqvist.

De tre nämnda Lions-klubbarna har gemensamt skänkt ett växthus för 14 000 kronor till ett avlastningshem för utvecklingsstörda på Sätra.

-Växthuset står på plats och det blir invigning i april-maj. Det känns jättekul, säger Marie Johansson.

Gävle Norra och kvinnoklubben Ankaret har ytterligare ett projekt ihop. De besöker regelbundet äldreboendet Forellen på Sätra. Bland annat har man separata dam- och herrträffar.

Den stora aktiviteten för Lions Club Gävle är Gävles lucia. Ett projekt som man anordnat ihop med Gefle Dagblad fram till förra vintern och där man nu har en annan samarbetspartner. Lionsklubben drar in uppåt 150 000 kronor per år genom att ta betalt för luciauppträdanden. Pengarna används bland annat till ett sommarläger för barn i Forsby som man anordnar varje år.