Möten

Hösten 2020

Augusti

Månadsmötet den 20:e augusti inleddes av Kerstin Påhlsson, mest känd som mässgeneral för Antikmässan på Surbrunnsparken i Ystad. Med stor inlevelse och entusiasm berättade hon om sitt stora intresse för antikviteter, retro, vintage och kuriosa. Hon är uppväxt med en far som lärde henne mycket om antikviteter. Den tiden har betytt mycket för henne. Hon besöker också gärna loppisar där okända fynd kan dyka upp. Hon visade oss bl.a. Liljan från Ystadmetall, som var ett företag i Ystad med stor produktion av nytto- och prydnadsföremål i tenn, brons, koppar och smide. Hon har även en egen försäljning och reser en del i utlandet, för att hitta de bästa fynden. Några av dessa hade hon med sig och vi fick gissa vad det var för något. Helt klart en trevlig bransch där man kan göra ofattbara fynd.

Våren 2020

Mars

På månadsmötet i mars valdesHans-Åke Olsson in som ny medlem i Lions Club Ystad. 

Hans Nilsson- Dahlin, Leonor Lavröd och Katarina Anker-Kofoed berättade entusiastiskt för oss om verksamheten på Marietorps Naturskola. Byggnaden är ursprungligen från 1911 och var barnkoloni fram till 60-talet. I Ystad finns det många som har starka minnen från sin vistelse här som barn under sommaren. Nu är den sedan 20 år tillbaka renoverad och tillbyggd till en Naturskola i Ystads Kommun. Elever från skolorna i Ystads Kommun, allt från från förskoleklasser till gymnasieelever, besöker Naturskolan varje år. Det innebär att 4.000 elever per år kommer hit och tar del av 15 olika pedagogiska program. Mottot är att barnen ska få använda alla sina sinnen och uppleva det på plats i naturen. Man har också samarbete med universitet och högskolor i flera olika marina projekt, På bilden tackar Lions president Göran Sjunnesson föredragshållarna med blommor.

Januari

Sandra Martin och Brita Elowson, två barnmorskor från Ystads BB, berättade på Lions månadsmöte iklädda klassiska nepalesiska dresser med stor inlevelse om sina äventyr i Nepal. Deras uppdrag var att försöka utbilda barnmorskor i Nepal, ett uppdrag som innebar både stora strapatser i sträng kyla från Katmandu upp till orten Jumla på hög höjd i Himalaya. Nepal är ett land, som har bland den högsta barna- och mödradödligheten i världen. Därför måste de anpassa utbildningen till de resurser som finns tillgängliga på plats och visa på fördelarna med god hygien och normalförlossningar.

Hösten 2019

December

På vårt månadsmöte i december kunde vi glädjas åt sammanlagt 115 år av jubileum. Ordförande Göran Sjunnesson delade ut hedersbetygelser till följande medlemmar för deras långa och trogna tjänst inom Lions. De har genom sitt lovvärda arbete underlättat livet för många människor och påverkat vår värld till en bättre plats att leva i. Det är veteranerna Kurt Jeppsson för 55 (!) år och Agnar Andersson för (45!) år samt Lars Wikström för 15 år inom Lions. Dessutom förärades Dan Persson med den främsta utmärkelsen man kan få inom Lions, en Melvin Jones-utmärkelse.
 

Vårt månadsmöte i december inleddes med stämningsfull och vacker sång av Ystads Lucia. Flickorna framförde de traditionella Lucia- och julsångerna på ett behagligt och träffsäkert sätt. Julstämningen och lugnet infann sig hos alla.

November

Månads möte på Sirius och Bror Tommy Borgström. Uppriktigt och med stor inlevelse berättade han om sin tuffa kamp för att etablera sig och livnära sig som skådespelare. Det blev en delvis törnbeströdd väg i södra Sverige på flera välkända teaterscener. Västsvenska Teatern i Uddevalla, Folkteatern i Göteborg, Skånska Teatern i Landskrona, Riksteatern m.fl. Men hela tiden drogs han tillbaka till Ystad och fick 1994 tack vare dåvarande teaterdirektören Bo Frostmo det hedrande uppdraget att göra en hyllningsföreställning i samband Ystads Teaters 100- årsjubileum. Det blev en helt oväntad succé med totalt 33 föreställningar för över 11000 åskådare. Sedan blev det många framgångsrika år med Ystads Stående Teatersällskap på Marsvinsholmsteatern under åren 1996-2012. Andra bejublade framträdande är Grävskopan, en pjäs skriven av vännen Henning Mankell. Idag är Bror Tommy Pensionär men kan inte hålla sig helt borta från scenen. Aktuellt är pjäsen "Tehås Ystad", som han regisserar och som gått för fulla hus på Scala i flera omgångar.
Lions ordförande tackade Bror Tommy efter hans engagerande framförande med en blomma. Han fick också en Lions full hand av alla Lions-medlemmarna.
Oktober

På vårt månadsmöte i oktober fick vi en engagerad redogörelse av Ivo Holmqvist om alla de byggnader i Ystad som den kände stadsarkitekten Peter Boisen ritat. Den mest kända är kanske Ystads Stadsteater men det finns många andra pärlor i centrala Ystad. Här ser vi Lions Christer Carlegård till höger i en livlig diskussion med Ivo.

September

Nu har vi fått två nya Lars i vår klubb. På månadsmötet den 12:e september valdes Lars Åkerfeldt och Lars Andersson in i Lions Club Ystad under högtidliga former. De har båda arbetat tidigare i vår second-handbutik Lions-hjälpen och valde nu att ta steget fullt ut och bli fullvärdiga medlemmar. På bilden ser vi längst till vänster Carola Örnhed, fadder till Lars Åkerfeldt, Lars Åkerfeldtt samt Lars Andersson med sin fadder Britta Fergusson. Välkomma in i klubben båda två !

Augusti 

Vi inledde månadsmötet med en riktigt lång tur ut i Sandskogen i strålande sommarväder med Lilla tåget. Lokföraren och tillika medlemmen i vår klubb Beng-Göran Wåhlin såg till att vi kom helskinnade tillbaka till Sirius-huset.

Ulf Andersson svors in som ny medlem av Göran Sjunnesson. Ulf som redan har arbetet som volontär nästan ett helt år på Lionshjälpen kände sig nu mogen att ta steget att bli fullvärdig medlem i klubben. Välkommen Ulf !

Våren 2019

Maj

Månadsmöte på Backåkra i stämningsfull majkväll. Här fick vi lyssna på en personligt och mycket initierad berättelse av intendenten Karin Erlandsson om Dag Hammskiöld och Backåkra. Zonordförande Göran Johnsson passade på att gratulera Björn Boholm för hans stora och fina insatser under 20 år i Lions.

April

Vårt medlemsmöte i april månad var förlagt till Johanna museet i Skurup. Bengt Almquist som är son till Manfred Almquist berättade på ett trevligt och inlevelsefullt sätt om sin pappas stora intresse för teknik och framförallt allt fordon.
Den stora kärleken "Johanna" 1952, en Ford av 1914 års modell som är museets symbol. Manfred åkte runt i Europa med sin "Johanna", körde rallyn och deltog även i filmer av bl.a H. Alfredsson och T. Danielsson. Samlingarna har utökats med tusentals föremål som renoverats innan de har blivit placerade i museet.
Manfred Almquists kulturförening har blivit känd långt utanför Skånes gränser.

Hösten 2018

Oktober

Vi välkomnar vår nye medlem till vår gemenskap i Lions Club Ystad.
PeO Nilsson togs in på vårt medlemsmöte i oktober. Här i mitten med vår ordförande Eddy Sundberg till höger och fadder Lars Wikström till vänster.

Örtterapeut Eva Olsson höll föredrag på vårt MM i oktober om "Älskade ogräs".
Förr i tiden var människor ofta hänvisade till växter för lindring av olika krämpor som hudbesvär, trötthet, förkylningar o.s.v
Hon gav oss kunskap om örter som tidigare generationer använts sig av.
Vi fick smaka och lukta. Hon gav oss tips på vilka vilda växter vi kan använda, vilda växter som vi alla kanske egentligen bara i vår vardag går förbi. 

September

På vårt medlemsmöte den 13 september 2018 hade vi den stora glädjen att inviga en ny medlem i vår klubb.
Vi hälsade Aida Hadic' välkommen in i vår klubb genom ordförande Eddy Sundberg och hennes fadder Siv Heander.

Våren 2018:

April

Åsa Svensson brinner för freds- och konfliktsfrågor. Hon berättade med stor inlevelse och entusiasm för oss om sitt arbete under 18 månader i ett krigstrött Colombia med de här frågorna  inom ramen för "Den kristna fredsrörelsen", en organisation som finansieras till stor del av SIDA. Arbetet bedrivs som aktiv observatör och genom preventiv närvaro. 

Devisen "jag vet att du vet att jag vet vad du gör" kan vara av effektivt avskräckande till och med för paramilitära grupper och narkotikasmugglare trots att de uttalas av en tös från Ystad.  Eddy Sundberg tackade Åsa med en bukett för hennes engagerade föredrag.

Mars

På vårt månadsmöte den 8:e mars hade vi besök av Dag Lennartsson.Han gav oss en varm och livlig berättelse om sin släkting Astrid Lindgren, denna humoristiska och fantasifulla författare som varit en förebild för så många. Vi fick se många personliga bilder och brev ur Dags rikhaltiga arkiv. 

Februari

På månadsmötet i februari gästades vi av Thomas Lantz. Han berättade engagerande om jazzfestivalens utveckling sedan starten 2010, om att sätta Ystad på den musikaliska världskartan och om människorna som gör detta möjligt. Andre vice distriktsguvernör Kenneth Johansson, Lions Club Vinslöv, dekorerade några tio-åringar, en tjugoåring och ett par 25-åringar. Vi välkomnade även en ny medlem.

Göran Sjunnesson, 20 år i Lions Club, Åke Uthas, 25 år, Lars-Erik Jelkander, 25 år, Anders Lindén, 25 år, (ej på bild) och 2:e vice distriktsguvernör Kenneth Johansson, LC Vinslöv.

10 år som medlemmar i Lions Club!
Göran Johansson, Kjell-Åke Mohlin, Christer Andersson, Christer Carlegård, Ruth Romaeus och Izabella Nowakowska (ej med på bild).

Hösten 2017:

November

Lions Club Ystad gjorde ett besök på reningsverket. Vi fick lära oss mycket om rening av avloppsvatten. Bl.a att 50% av de mediciner vi knaprar i oss passerar kroppen och sedan hamnar i avloppet.
Ystad har en fullt utvecklad avloppsanläggning som klarar av
behovet åtminstone 25 år framåt. Vad vi som invånare kan bidraga med är att undvika allt löst skräp i avloppet och att vi har som rutin att torkar ur stekpannan innan vi diskar den i kökshon.
Driftschef Kristina Göransson gav oss en intressant och trevlig insikt i avloppsvärlden.
Vår Ordförande i Lions Club, Sven Malmer tackar Kristina med en bukett blommor.

 

Richars Magnusson från fältgruppen besöker Lions oktober 2017.

Rickard Magnusson från fältgruppen i Ystad besökte klubbens månadsmöte i oktober 2017. Han pratade om situationen i Ystad vad gäller droger. Vi såg också en film - " Trots allt oskiljaktiga!" framställd av eleverna från Ystad, Simrishamn och Staffanstorp. Ordförande för Lions Club Ystad Sven Malmer överlämnade en bukett blommor som tack för ett intressant föredrag.

 

 

 
 
Lions Clubs Internationals nyheter
Connect with Us Online
Twitter