Möten

Lionshjälpens secondhandsbutik
Adress: Södra Dragongatan 22 C i Ystad
Öppettider: Onsdagar 15-18 och Lördagar 11-15 om inget annat anges.
Observera: Vi har stängt på Midsommardagen 2023..

Telefon0764-15 77 15.


Ni kan betala med kontokort, swish eller kontakt på Lionshjälpen.

Varmt välkomna att fynda hos oss!


Tack alla ystadbor med flera som är vänliga och lämnar in saker till oss för försäljning år efter år.  

På Lionshjälpen kan Ni lämna in det som du inte längre behöver såsom kläder till barn och vuxna, porslin, glas, möbler, lampor, husgeråd, textiler, barnleksaker, sportutrustning, böcker, spel, skivor, DVD och VHS filmer, tavlor, elektronik, verktyg m.m. På detta sättet hjälper du oss att hjälpa andra människor. Förtjänsten av det vi kan sälja går ju till vår hjäpverksamhet. Vissa saker vi inte får eller kan sälja, skickar vi med långtradare direkt till speciellt utvalda mottagare i Polen eller till de baltiska länderna. 

Det är alltid välfyllda hyllor med saker och massor med upphängda kläder till försäljning på Lionshjälpen!

   

Det förtjänas att nämnas att Lions medlemmar ställer upp helt ideelt i hela verksamheten på Lionshjälpen. 2022 var försäljningen ca en miljon kronor. Detta innebär att det blir mycket pengar att dela ut till hjälp för behövande.

Genom verksamheten på Lionshjälpen kan vi också bidra med hjälp vid katastrofer. Detta sker genom Lions internationella hjälporganisation LCIF. Som exempel kan nämnas  att vi från Ystad bidrog med ca 100 000 kr till Pakistan i samband med stora översvämningarna. Till Afrikas Horn gick 50 000 kr p.g.a. stor torka. De senaste insatserna är 50 000 kr till forskning kring barndiabetes, 20 000 kr till ett skolprojekt i Nepal och 10 000 kr till drabbade översvämningsoffer i Thailand. Dessutom har Lions i Ystad nyligen bidragit med drygtt 50000 kr till  behövande i det nu pågående kriget i Ukraina

All hjälp kommer fram genom att vår organisation finns representerad på mottagarplatserna och kan administrera hjälpen. 

Historisk bakgrund.
Våra hjälptransporter till Polen och Baltikum initierades av den svåra situationen i Polen i början av 80-talet som en följd av undantagstillståndet den 13 dec 1981.

Tillsammans med Österportskolan och Soroptimisterna samlade vi 1982 in diverse bristvaror som sändes till ett nunnekloster i Scezcink ca 20 mil söder om Swinoujsie. Fortsättning följde under 1983. Ronny Medynski (själv född och uppvuxen i Polen) och Nils och Majken Törnblad höll i trådarna och reste ner för att kontrollera.        

Dessa hjälpsändningar fortgår fortfarande och då till skilda platser i Polen, Baltikum och Vitryssland samt i några fall till den ryska enklaven (Kaliningrad och Baltijsk)

Last nr 510 lämnade Ystad den 7 juni 2012 med destination Valmiera i Lettland, där fattiga ryssbyar fick massor av kläder m.m. Denna liksom tidigare hjälptransporter har skett med stora lasttruckar med volymer om 80 – 100 kubikmeter och innehållet har varierat men kläder har alltid utgjort en stor andel. Sjukhus fått utrustning i form av sjukhussängar m.m. Isynnerhet i Vitryssland har sjukhus kunnat uppdatera sin standard avsevärt med hjälp av våra transporter. Den allra senaste transporten, nummer 527,  gick den 26 juni i år till ett hem för övergivna mödrar och barn i Slupsk

Vid varje sändning uppges ett uppskattat tullvärde i ett ”Letter of donation”. Detta värde är oftast i underkant och kan uppfattas olika av avsändare och mottagare. Det sammanlagda tullvärdet hittills ligger på ca 400 Mkr. Då är transportkostnaderna ej inkluderade. Dessa har över tid varierat. I första inledningsskedet kunde vi utnyttja tomma återtransporter till Polen med myndigheternas goda minne men därefter har vi tagit anbud på varje transport. Idag kostar en transport till Lettland ca 16000 kr under det att en Polentransport landar på 7000 – 10 000 kr. Dessa finansierar vi via försäljning från Lionshjälpen tidigare Återbruket, ett loppis och en hjälpcentral på samma gång med öppet för allmänheten varje dag. Här lämnas bidrag eller så fyndas det bland massor av prylar.

En förutsättning för verksamheten är att vi har mottagare, som vi kan lita på och att vi då och då reser över och kontrollerar att vår hjälp landar korrekt där verkliga behov finns. Över tid så har ett stabilt kontaktnät utvecklats i form av kyrkor, kloster, daghem, RK-kontor, humanitära föreningar etc 

Polske presidenten honorerade 2002 lionmedlemmarna Olle Månsson, Kurt Jeppsson och Nils Törnblad med förtjänstkors i guld vid firande av polska nationaldagen i Malmö. Tidigare hade Ronny Medinsky belönats med dylikt. Mångårig hjälpverksamhet för Polens folk var grunden till detta.

 

Lions Clubs Internationals nyheter
Connect with Us Online
Twitter