Kokoukset

Tiedote pe 30.09.2022

Omenien mehustamisen kausi 2022 päättyi 27.09.22. Kiitämme asiakkaitamme ja talkoolaisia.

Alla oleva teksti on vuodelta 2022. Vuoden 2023 ohjeet muokkkaamme edellisen 2022 vuoden perusteella.

 

 

Lions-klubin omenamehuasema avautuu jälleen elokuussa

 

Lions Club Jyväskylä/Jyvässeutu avaa tänäkin kesänä mehunpuristusaseman Viherlandian vanhassa navetassa. Mehuaseman palvelut avataan 8.8.2022. Kausi päättyy syys-lokakuun vaihteessa. Puristamme asiakkaan omenista tuoremehua, jonka voi saada pastöroituna 3 l hanapakkauspusseihin tai pastöroimattomana esim. kanistereihin.

Olemme palvelleet asiakkaita jo 12 vuoden ajan. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä saamiinsa mehuihin ja palveluihin.

Tuotantotiloja on kehitetty ja mehun laatua tarkkaillaan, jotta asiakas saisi mahdollisimman hyvää ja laadukasta tuoremehua. On tärkeää muistaa muutama perusseikka: älä tuo ylikypsiä ja pehmeitä omenoita, koska tämä aiheuttaa puristinlaitteistolle paljon häiriöitä. Kiinteistä, mieluummin vähän raaoista omenista tulee parasta mehua. Kesäomenat pitää tuoda ajoissa. Omenoiden mukana eisaa olla likaisia, pilaantuneita tai muumiotautisia omenia eikä ylimääräisiä esineitä. Pintaviallisia, esim. vähän toukansyömiä ja omenarupisia voi olla mukana – ne eivät haittaa valmiissa mehussa.

Omenat tuodaan asemalle tukevissa laatikoissa, ämpäreissä tai koreissa. Mieluummin kevyitä, helposti kannettavia tuontiastioita. Jätesäkit eivät kestä omenien nostoa autosta vaa’alle. Oikeanlaiset kuljetuslaatikot ja korit nopeuttavat omenien punnitusta ja kuljetusta puristamoon. Näin toiminta on sujuvaa ja pysytään aikataulussa eikä seuraavan asiakkaan tarvitse odotella vuoroaan myöhästymisen takia.

Mehuaseman osoite on Kammintie 6, 40520 Jyväskylä. Toimitilana on vanha navetta Viherlandian alueen voimalaitoksen puoleisella reunalla. Kulkuopasteet löytyvät Kammintieltä. 

Voit varata ajan netissä https://nettivaraus5.ajas.fi/ajanvaraus.php?lid=a9bca86b9cff tai puhelimitse. Puhelinvarauksia otetaan vastaan ma-pe klo 9 – 13 numerossa 045-2073340. Ajanvaraus aukeaa maanantaina 1.8.2022.

Päivittäisen puristusprosessin käynnistämiseksi tarvitsemme myös ns. aloitusomenia. Jos sinulla on ylimääräisiä omenoita, joita et itse käytä, olisimme kiitollisia, jos saisimme niitä asemalle. Ota yhteys soittamalla tai tekstiviestillä p. 050-3767025 tai käydessäsi mehuasemalla (Huom. Tästä numerosta ei voi varata aikoja). Voimme myös itse käydä keräämässä aloitusomenia sovitusta paikasta.

Lämpimästi tervetuloa!

Toivottaa mehuaseman talkooväki

 

Hinnat

Hinnoitteluperusteena on mehustukseen tuotavien omenien kilomäärä, josta on vähennetty tuontiastioiden painot.

Pastöroimaton mehu               0,70 eur/omenakilo

Pastöroitu mehu                      1,10 eur/omenakilo

Hanapakkauspussi                  1,10 eur/kpl

Kotelo hanapakkauspussille   1,50 eur/kpl

 

Maksaminen

Ensisijaisesti korttimaksu.

 

Omenoiden määrä ja mehun määrä

Mehuaseman aikavaraus ja käsittelyajat perustuvat mehustukseen tulevien omenien kilomäärään. Siksi on tärkeää, että mehustukseen tuotava omenamäärä vastaa mahdollisimman tarkasti ajanvarauksessa ilmoitettua määrää. Jos omenoita on ajanvarauksessa ilmoitettua määrää
huomattavasti enemmän, tulee ylimenevälle määrälle varata uusi aika.

Ämpärillinen omenoita on noin 5 kg.

Tyhjät astiat punnitaan erikseen ja niiden osuus vähennetään bruttopainosta.

Omenamehua saadaan 6-7 litraa / 10 kg omenoita.


Kovista ja kiinteistä omenista tulee enemmän mehua kuin pehmeistä. Ylikypsiä, jauhoisiksi muuttuneita omenia ei kannata tuoda mehustettavaksi.

 

Mehun valmistusprosessi

Mehustuslaitteessa omenat ensin murskataan ja sitten murskeesta puristetaan mehu  nauhapuristimella. Jäljelle jäävän omenamassan saa mukaansa omalla vastuulla. Omenamassasta valmistetaan biokaasua.

 

Pastörointi / pelkkä puristus / molemmat

Mehuasemalla mehu kuumennetaan 82 asteeseen eli pastöroidaan. Pussissa mehu säilyy jopa vuoden.

Pastöroimaton eli kuumentamaton tuoremehu säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän. Säilöntää varten mehu pitää pakastaa tai kuumentaa eli pastöroida itse.

Jos asiakas haluaa molempia mehuja, niin molemmille pitää tehdä oma varauksensa.

 

Pussien käsittely

Kuumat pussit eivät kestä teräviä piikkejä, siksi kuljetusastioiden pitää olla sileäpintaisia.

 

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter