Kokoukset
Jäsenet

Klubimme 20-vuotisjuhlassa mukana olleet perustajäsenet kukitettiin

Klubimme 20-vuotisjuhlassa mukana olleet perustajajäsenet kukitettiin (kuva Anne Pesonen, Valokuvausliike Pesonen)

Klubimme historiaa

Heti ensiksi on hyvä sanoa, että olemme vallan erinomaisessa joukossa, koska tässä klubissa saa vapaasti virrata sekä naisellinen näkökulma että miehiset mietteet. Sehän todettiin jo vuonna 1995, jolloin klubi perustettiin. Muistan kuinka Istuimme klubiamme puuhanneiden Simpsiön leijonien kanssa Hietalan Janun mökillä vakavina ja juhlallisina. Oli kysymys Lapuan kolmannen klubin perustamista. Klubimme oli piirin ensimmäinen ns. sekaklubi ja sai nimekseen LC Lapua Alajoki. 

Eräs tuttu toimittaja (!) kirjoitti silloin lehdissä, että lapualaiset leijonat tekivät historiaa perustamalla Lapualle ensimmäisen klubin, jonka jäseniksi kutsuttiin myös naisia. Perustamisjuhlassa puhui silloinen piirikuvernööri Antero Haapaniemi, todeten lapualaisten elävän vahvasti ajan hengessä. Haapaniemi sanoi, että kun toimintaan tulee mukaan myös naisnäkökulma, se antaa koko leijonatoiminnalle aivan uusia piirteitä. (Ja sehän on huomattu. Muiden klubien miehet toivovat salaa pääsevänsä meidän joukkoon!)

Klubin perustamisvuonna 1995 olivat mm. presidentinvaalit. Valtakunta ei saanut Elisabeth Ensimmäistä ehdolla olleesta Elisabeth Rehnistä, mutta me saimme Helena ensimmäisen. Lapua, tietty maineelleen ja tavoilleen uskollisena veti pidemmän korren, klubimme valitsi ensimmäiseksi presidentiksi Helena Lahtisen.

Ennen upeaa Charter-juhlaa, jolloin jokaisella meistä oli parhaat päällä ja toiseksi parhaat kainalossa, ammattikoulun sali muuttui Alajoen henkeen kuusineen ja heinäpaaleineen. Ainahan sitä roiskuu kun rapataan, mutta yksi särkynyt ovi-ikkuna oli pieni hinta onnistuneesta juhlasta. Ammattikoulun ovi oli nimittäin liian kapea kokonaiselle ladonpäädylle, jota leijonamiehet yrittivät tunkea sisään. Juhlassa oli runsaasti useiden muidenkin klubien jäseniä puolisoineen, sekä monet kaupungin palvelujärjestöjen edustajat.

Olemassaoloaikanamme on ollut monen sortin toimintaa. Lapualaisen leijonatoiminnan uusi luuta, LC Lapua Alajoki, on lakaissut kautta vuosien. Siivous on ollut tärkeä aktiviteettimme, josta on saatu riihikuivaa rahaa toimintamme perusajatukseen, ihmisten auttamiseen.  Myöhempinä vuosina mukaan ovat tulleet mm. yritysvierailut, tervehdykset, käynnit palvelukoti Mäntykodossa, Paukun joulumarkkinat, leijonien kirkkopyhä ja monet muut tapahtumat. Piirikokous on toimintamme aikana pidetty Lapualla jo kaksi kertaa. Ensimmäinen oli vuonna 1997 ja viimeisin edellisenä vuonna.

Piirikokousten teemoista voi päätellä, että leijonat ovat olleet edelläkävijöitä mm. huumeiden vastaisessa työssä. Vuonna 1997 piirikokouksen teema oli rasismi ja nuoret, parisen vuotta sitten puhuttiin samoista asioista. Nuorten päihteiden käyttö ja rasismi ovat tänäkin päivänä yhtä lailla leijonien huolen aiheena.

Tärkeitä teemoja tukee sekin, että vuonna 2001 klubimme palkittiin koko lohkon parhaana klubina. Voitto tuli monimutkaisen ja kovasti työllistäneen huumeprojektin ansiosta. Silloin jokaisen työpanos oli merkittävä, saimme kokoon peräti 46 000 markkaa. Esimerkiksi Lahdensuon Maija kirjoitti käsin satoja haastekeräyslappuja keittiönpöydällään, pienet lapset helmoissaan.

Pelastusarmeijan Joulupata tempaus on joka vuosi ollut yhtä sykähdyttävä. Jokainen kerääjä saa taatusti lämpöisen joulumielen nähdessään, kuinka auliisti ihmiset tuovat joulupataan rahaa ja tavaraa.

Vietämme klubi-iltoja hyvin iloisesti ja rennosti, vaikka teemme työtä vakavien ja tärkeiden asioiden puolesta. Yleistä ilonpitoa on pidetty monella tavalla ja taholla. Nuijanvaihtajaiset ovat luku sinänsä ja niistä joka keimit olisivat ihan oman messunsa väärti, mutta jääköön se toiseen kertaan. Joka tapauksessa nuija on vaihtunut vuodesta toiseen myrkkypullon, nuijaniskun ja leijonahännän heilutuksella. Aikuinen nainen-laulun tulkinta puolestaan toimii sytkän valopiirissä. Se on aina yhtä mieltä kohottava yhteisesitys.

Merkille pantavaa on ollut myös veli-Jussin menestyksellinen lätynpaisto. Jostain kumman syystä lätynpaisto on langennut hänelle, tai ei se oikeastaan kumma ole: mitäs hän paistaa niin hyviä lättyjä. Joulumarkkinoilla on myyty Jaanan tekemää sinappia joka viedään käsistä. Alpo kuskaa mitä tavaroita kulloinkin peräkärryllä, tai leijonia pikkubussilla Herättäjän pihasta. Hennan hanskassa on siivousaktiviteetit, meikälikalle on langennut tämä ainekirjoitus. Yhteenvetona voi mainita, että jokaiselle jäsenille on vuosien mittaan kehittynyt oma osaamisalueensa.

Toimintavuosinamme olemme saaneet iloksemme monta uutta ja reipasta jäsentä, joskin merkintöjä on myös miinuspuolella, jäsenten paikkakunnalta muuton tai muiden henkilökohtaisten syiden vuoksi. Mutta siitä olemme varmasti kaikki samaa mieltä, että leijonien päätehtävä, lähimmäisten auttaminen, on toteutunut, ja toteutuu klubissa monella tavalla.

Esimerkiksi nuorten kannustaminen opinnoissa stipendien kautta ja jouluilon rakentaminen vähävaraisille lapualaisperheille ovat yhteisöllistä toimintaa. Henkilökohtaisella tasolla leijonasisaret- ja veljet jättävät meihin jokaiseen koskettavan jäljen. Sisaret ja veljet ovat yhtä perhettä.

Olemme iloinneet ja surreet yhdessä, ja toteuttaneet hyvällä tavalla leijonien toiminta-ajatusta: Ystävyys on tavoite, ei välikappale.

 

                         Mirja Mattila
                         Klubin perustajajäsen

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter