Kokoukset
 LIONS CLUB KEURUU
 Pentti Nieminen 07.02.04  (julkisuuteen 7.2.2004 klo 16.30)
 
 TIIVISTELMÄ LIONS CLUB KEURUUN 40-VUOTISHISTORIIKISTÄ (1964-2004)
Jatkona Olli Haapasen toimittama 50-vuotishistoriikki
 Perustaminen
  Lions Club Keuruun perustava kokous pidettiin ravintola Karhunsoudussa helmikuun 12. päivänä 1964. Kokouksen avasi metsänhoitaja Simo Vartio, joka selvitteli avauspuheessaan kokouksen tarkoitusta. Läsnä olivat myös piirikuvernööri Jaakko Tuomisto Äänekoskelta, lohkon puheenjohtaja Toivo Kohvakka Jyväskylästä, kummiklubiksi ilmoittautuneen LC Laukaan edustajina Ara Haarla ja Pentti Laurila sekä neljätoista keuruulaista asiasta kiinnostunutta miestä. Keskustelun jälkeen päätettiin klubin perustamisesta ja hyväksyttiin klubille nimeksi LIONS CLUB KEURUU. Klubin hallitukseen valittiin seitsemän (7) jäsentä. Klubin kokoontumispaikaksi valittiin Keuruun Säästöpankin kerhohuone ja kuukausikokoukset päätettiin pitää kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 19.00. Perustavassa kokouksessa olivat läsnä Erkki Haapamäki, Toivo Hirvonen, Mauri Huovinen, Otto Koskela, Heikki Leppälä, Martti Niiranen, Viljo Peura, Tauno Sevä, Mauno Terho, Heikki Tikanto, Erkki Valkola, Simo Vartio, Antero Vienola ja Aarre Ylhävaara. Hallituksen ensimmäisestä pöytäkirjasta ilmenee lisäksi, että muiksi perustajajäseniksi ovat lupautuneet Elis Brännfors, Samuli Heinonen, Toivo Hokkanen, Toivo Virkkunen ja Hannu Välimäki. Perustajajäsenmääräksi kirjattiin yhdeksäntoista (19) veljeä. Klubin perustamisjuhlaa, Charter Nightia vietettiin Hotelli Tarhiansuun ravintolassa 25. päivänä huhtikuuta 1964. Lions Club Keuruu on vanhin Keuruun kaupungin alueella toimivista Lions-klubeista (LC Haapamäki, LC Keuruu/Lapinsalmi, LC Keuruu/Karhunsoutajat.) Em. lisäksi Keuruulla toimi vv. 1975 - 2001 LC Keuruun perustama Lions-järjestön nuorisoklubi Leo-Club Keuruu. Leojen toiminta hiipui kuitenkin vilkkaiden alkuvuosien jälkeen, kun uusia jäseniä ei saatu liittymään mukaan ja siksi klubi lakkautti sen toiminnan 01.02.2001.. Leot toimittivat useiden vuosien ajan Keuruun sokeille ”äänilehteä” lukemalla Suur-Keuruu-lehden uutisia kasetille ja pitämällä joulupukkipalvelua sekä osallistumalla klubimme aktiviteetteihin.
 
 Jäsenistö
 Kaikkiaan 111 veljeä on ollut klubin jäsenenä sen 40-vuotisen toiminnan aikana. Uusina jäseninä on valittu 80 (19 perustajajäs.+61) ja siirtojäseninä on toisista klubeista tullut 31. Kaksi veljeä on ollut klubin jäsenenä kaksi eri kertaa, toinen oli välillä siirtojäsenenä muualla ja toinen (perustajajäsen Viljo Peura) liittyi uudelleen muutaman erovuoden jälkeen. Siirtojäsenenä toisiin klubeihin on liittynyt 23 veljeä ja 41 on eronnut muista syistä. Yhdeksän veljeä on klubin jäsenenä ollessaan poistunut rivistöstä ajan rajan tuolle puolelle. Kuuden Keuruun hautausmaalle haudatun edesmenneen klubiveljen (Erkki Haapamäki, Antti Koskinen, Eino Kaartinen, Mikko Lavaste, Toivo Pulkkinen ja Aarne Moström) haudoille ovat klubin edustajat käyneet 40-vuotisjuhlapäivänä sytyttämässä lähiomaisten kanssa kynttilän. Klubin jäsenmäärä 40-vuotispäivänä on 38. Perustajajäsenistä on mukana toiminnassa vielä yksi, klubin ensimmäinen sihteeri Heikki Leppälä, joka 40-vuotisjuhlassa pitää juhlapuheen. Ainaisjäseniä klubissa on neljä ja Melvin Jones-veljiä seitsemän. Ns. etuoikeutettuja jäseniä on klubissamme yhdeksän (9) ja ulkojäseniä kaksi (2). Merkittävissä Suomen Lions-järjestön tehtävissä ovat klubimme jäsenenä ollessaan toimineet Heikki Leppälä (mm. Lions-liiton II varapuheenjohtajana kaudella 1973-1974, tilintarkastajana 1991-1993, valvontatarkastajana 1989-1992, G-piirin (Keski-Suomi) piirikuvernöörinä 1972-1973), Sakari Aittoniemi (nyk. LC Myllykosken jäsen, G-piirin piirikuvernöörinä 1976-1977), Matti E.I.Kärki (G-piir. piirikuv. 1984-1985) ja Aulis Pajusaari (G-piir. apulaiskuvernöörinä 1992-1993).
 
 Kokoukset
 Klubin toimikausi alkaa aina heinäkuun 1.päivänä ja päättyy seuraavan kesäkuun lopussa. Toimintaa johtaa klubin hallitus, johon kuuluu yhdeksän (9)veljeä. Hallituksen puheenjohtajan toimii klubin presidentti. LC Keuruun tämän kauden presidenttinä toimii Seppo Alander. Syyskuusta toukokuulle pidetään klubin kuukausikokouksia kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä torstaina Hotelli Keurusselässä. Hallitus kokoontuu viikkoa ennen valmistelemaan kokousasioita. Klubin hallituksen työrukkasina on toimikuntia, joiden tehtävänä on valmistella ja toteuttaa tiettyjä erityisprojekteja, kuten esim. Keuruun Joulua, kraananaukaisutapahtumaa, kirkkovenettä tms. sekä valmistella hallitukselle klubiveljien tekemiä aloitteita ja tehdä lahjoitusehdotuksia ym.
 
 Aktiviteetit, lahjoitukset
  Klubimme kerää erilaisten aktiviteettien ja tapahtumien järjestämisen kautta varoja, jotka sitten lyhentämättöminä jaetaan stipendien/lahjoitusten muodossa vammais-, nuoriso-, urheilu-, invalidi- ja veteraani tms. järjestöille/seuroille sekä koululaisille/opiskelijoille stipendeinä/ vaihto-oppilasavustuksina. Lahjoitusten jako tapahtuu yleensä keväällä, toukokuussa, kun kaikkien aktiviteettien tuotot ovat lopullisesti selvillä. Tänään, klubimme 40-vuotisjuhlapäivänä julkistetaan 4000 euron lahjoitus, joka luovutetaan myöhemmin ao. järjestöille sopivana ajankohtana. Lahjoitus kohdistetaan Keuruun kaupungin alueella toimiville viidelle (5) sotainvalidi- ja veteraaniyhdistyksille. ( Keuruun sotainvalidit, Haapamäen sotainvalidit, Keuruun sotaveteraanit, Keuruun rintamamiesveteraanit ja Pihlajaveden veteraanit R.Y:lle) Klubin hallitus päättää myöhemmin, minkä osuuden em. jaettavasta summasta kukin yhdistys saa. Myös tänään pidettävän 40-vuotisjuhlan mahdolliset klubillemme tulevat huomionosoitukset olemme pyytäneet tekemään lahjoituksena klubimme tilille osoitettuna veteraanikuntoutukseen. Toiminnan alusta saakka Lions Club Keuruun tärkein aktiviteetti ja varainhankintamuoto on ollut Keuruun Joulu-lehden toimittaminen ja markkinointi. Ensimmäisenä vuonna lehti tuotti noin 4.000,00 mk ja viimeisimmän eli viime jouluksi ilmestyneen neljännenkymmenennen (40) muodostunee noin 7000,00 euroksi. (lopullinen tulos selviää helmikuun aikana, kun kaikki myyntitilitykset on palautettu). Kaikkiaan on Keuruun Joulun avulla kerätty klubin aktiviteetti/lahjoitusrahastoon nykyrahaksi arvioituna noin 220.000,00 euroa. Muita rahankeräysaktitiviteettejä klubillamme on ollut mm: metsänistutus/raivaus, joululyhteet, joulukortit, aurauskepit, musiikkikasetti Keuruu Soi I, Vapunaaton kraananaukaisutilaisuus ym. Valtakunnallisiin Lions-järjestön varainkeräyksiin, Operaatio Punaiseen Sulkaan on osallistuttu kolmasti ja Operaatio Punaiseen Sydämeen kerran. Ns. avustavina aktiviteetteinä on menneinä vuosina ollut vanhainkodin vanhusten kirkkokyyditysten ja kahvitusten järjestäminen Pyhäinpäivänä. Vammaisille on järjestetty retkiä ja lastenkodin lapsille pikkujouluja takavuosina. Lion-palvelupäivän aktiviteettina on pilkottu klapuja vanhuksille ja pidetty asunnonkorjaustalkoita. Koululaisten kirjoituskilpailu on järjestetty kahdesti, viimeksi itsenäisen Suomen 70-vuotisjuhalpäivän kunniaksi, jolloin lähes tuhat peruskoululaista osallistui kilpailuun.
 
 Sisäinen toiminta
 Klubin veljet ovat harrastaneet joko omassa piirissään tai yhdessä muiden palveluklubien kanssa kuntoilua, joko kävellen, hiihtäen, lento-/jalka-/kaukalopalloillen – on monioteltu leikkimielisesti lohkon klubien välisissä mittelöissä ja viime vuosina erityisesti soudettu klubin omalla puukirkkoveneellä Valkeisella tai ”Tiwin vanerikilpurilla”. Sulkavan Suursoutuihin klubimme joukkue on osallistunut vuodesta 1991 alkaen kolmetoista (13) kertaa ja tavoite on lähteä jälleen ensi kesänä. Lions-viikolla, tammikuussa on klubimme perinteeseen kuulunut lions-kirkkopyhän vietto ja kunniakäynti sankarihaudoilla seppeleenlaskuineen. Viime vuosina se on toteutettu yhdessä muiden tämän alueen (lohkon) klubien kanssa, järjestelyvastuun vuorotellessa.
 
 Hankkeet/rakentaminen
  Klubimme toimesta on toteutettu 1981-1982 Keuruun Keskusaukiolle suihkupatsashanke, kraanakivi/suihkukivi/vuotava kivi tms. (rakkaalla lapsella on monta nimeä). Kiven äärellä on vuodesta 1982 alkaen Vapunaattona järjestetty Kraananaukaisutilaisuus, jossa on valittu ja uitettu jo kaksikymmentäkaksi (22) Kraananeuvosta. Keuruun uimahallin rakentamisaloite on tehty klubimme toimesta. Kirkkovene Valkeinen rakennettiin klubimme veljien työaktiviteettinä 1988-1989 venemestari Kauko Valkeisen johdolla. Kirkkoveneelle rakennettiin vuonna 1996 Pöyhölän leirikeskuksen rantaan koppeli, Talasvalkama. Talakseen sopii kaksi kirkkovenettä. (Valkeinen ja Tiwin vene) Keuruun isännänviirin teko (1992) ja markkinointi on toteutettu klubimme toimesta. Kolmas ”painos” saatiin myyntiin viime kevään kraananaukaisutilaisuuteen. Ison-Vihan aikana kadonneen, ja julkisuudessa vallan suurta huomiotakin vanhan kirkonkellon etsintä toteutettiin klubimme veljien toimesta vuonna 1996 (ei löytynyt). Seuraavana vuonna pystytettiin oletetulle kellonpiilotuspaikalle Lapinsalmen rannalle kivipaasi, ”Kellonpiilottajien muistomerkki”, osoittamaan etsinnöissä löytyneen vanhan salmenylityssillan paikkaa.
 
 Klubin tiedotuslehti
 Klubillamme on myös 30 vuotta ilmestynyt oma tiedotuslehti, KLUBIJULKAISU. Se ilmestyy 9 kertaa vuodessa 8-16-sivuisena aina klubin kuukausikokouspäivänä – tänään poikkeuksellisesti 40-vuotisjuhlapäivänä.
 
 Ladytoiminta
  Klubiveljien puolisoilla, ladyilla on myös toimintaa, myyjäisiä, arpajaisia yms, joiden tuoton he lahjoittavat eri kohteisiin, mm. intialainen kummityttö on saanut avustusta ladyjen kautta. Ladyt ovat lahjoittanee klubillemme klubin 10-vuotisjuhlassa klubilipun. Ladyt osallistuvat yleensä pari kertaa vuodessa klubin kuukausikokouksiin ja aina kun uusi veli ladyineen otetaan vastaan klubitoimintaan. Ladyt ja veljet tekevät yhdessä retkiä/ teatterimatkoja ym.
 
  Yksityiskohtaisemmin edellä esille ottamani ns.” isommat” ja minun mielestäni tärkeimmät asiat on kerrottu tänään ilmestyneessä, allekirjoittaneen laatimassa LIONS CLUB KEURUUN 40-VUOTISHISTORIIKISSA ja onhan siinä kirjoitettu vähän muustakin, ja tekstiä höystetty liitteenä olevilla lehtileikkeillä ja valokuvilla.
 
 Pentti Nieminen
 
 

50 vuotis historiikki

Lukijalle

Lions Club Keuruun 50-vuotishistoriikin kirjoittajalle haasteena on ollut löytää jotain uutta sanottavaa: Pentti Nieminen on vuodesta 1979 kuudessa laatimassaan historiikissa erinomaisen perusteellisesti käsitellyt klubimme toimintaa. Hänen 40-vuotishistoriikkinsa käsitti tarkkoja päivämääriä ja lukuja.

Lähtökohtani historiikin kirjoittamisessa on muotoutunut tärkeimpien asioiden esille tuomiseen. Pentti Niemisen historiikeissa jo yksityiskohtaisesti käsiteltyjä asioita olen toistanut vain osittain; ne on mahdollista lukea muun muassa hänen 40-vuotishistoriikista. Tässä historiikissa viimeisin 10-vuotiskausi on käsitelty aikaisempia vuosikymmeniä yksityiskohtaisemmin. Muun muassa klubihallituksen kokoonpanot ja jäsenistössä tapahtuneet muutokset on esitelty toimintakausittain.

- Olli Haapanen

Linkistä avautuu 50-vuotishistoriikki:

https://e-clubhouse.org/userfiles/21114/file/LC%20Keuruu%2050%20v_WEB.pdf

 

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter